Adak Kurbanı

Adak Kurbanı Nedir?

Adak, “kişinin sorumlu olmadığı hâlde farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allah Teâlâ’ya söz vererek o ibadeti kendisine borç kılmasıdır.” (Mevsılî, el-ihtiyâr,4/76-77). Adak adamak bir ibadettir. Dolayısıyla Allah (cc) için adakta bulunmak sahihtir.

Adak Kurbanı ise, bir kişinin Allah’tan istemiş olduğu herhangi bir şeyin gerçekleşmesi durumunda, kesmeyi taahhüt ettiği, söz verdiği yani Adadığı Kurbana denir. Adakta bulunulduğunda adağın yerine getirilmesi dinen Vaciptir. (Kâsânî, Bedâi‘, 5/82).

Adak kurban kesimi esnasında çekilmiş bir kare

Adak Kurbanının Şartları Nelerdir?

Kurban Bayramı’nda kesilen Vacip Kurban için geçerli olan şartlar, Adak Kurbanı için de geçerlidir.

Dolayısıyla, 1 yaşını dolduran koyun veya keçi, ayrıca 2 yaşını tamamlayan danalar ve sığırlar ile 5 yaşını dolduran develer, Adak Kurbanı olarak kesilmeye uygundur.

Adak Kurbanı Kesmenin Hükmü Nedir ve Ne Zaman Kesilir?

Kurban kesmeyi adayan kişinin, Adak Kurbanı kesmesi Vaciptir. Şayet kişi bu Adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa, bu şart gerçekleşince en kısa zamanda kesmesi de Vaciptir.

Herhangi bir şarta bağlı olmadan adanan Adak Kurbanları ise istenilen bir zamanda kesilebilir.

Adak Kurbanı Yerine Para Verilir mi?

Adak Kurbanı ise, bir kişinin Allah’tan istemiş olduğu herhangi bir şeyin gerçekleşmesi durumunda, kesmeyi taahhüt ettiği, söz verdiği yani Adadığı Kurbana denir. Adakta bulunulduğunda adağın yerine getirilmesi dinen Vaciptir. (Kâsânî, Bedâi‘, 5/82).

Dolayısıyla, belirlenerek adanan şey aynen yerine getirilmedikçe Adak yükümlülüğü düşmez. (Kasani, Bedai‘, V, 90). Bundan sebeple, kurban keseceğine ve etini fakirlere dağıtacağına dair Adakta bulunan kişi, ancak Kurban Kesmek suretiyle Adağını yerine getirmiş olur. Bu itibarla, Adak Kurbanı kesmek yerine, parasını fakirlere vermekle bu Adak yerine getirilmiş olmaz.

Adak kurban hazırlığı sırasında kurbanlık hayvan

Adak Kurbanı Vekalet Yoluyla Kesilebilir mi?

Kurban kesmek kendisine Vacip olan ya da Adak, Akika, Sadaka, Şükür gibi kurbanları kesmek isteyen kişi, kurbanını bizzat kendisi kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira Kurban ibadeti, Hac ve Zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise Vekâlet caizdir. (Kâsânî, Bedâi‘, 5/67; Mevsılî, el-İhtiyâr, 5/21)

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.

BEYAZGÜL DERNEĞİ olarak bizler Kurban Vekaletlerinizi internet üzerinden online olarak almış oluyoruz. Bununla birlikte sizleri telefon ile arayarak Sözlü olarak ta Kurban Vekaletlerinizi alıyoruz.

Afrika’da siz kıymetli bağışçılarımızın Adak Kurbanı İbadetini Vekaleten yerine getiriyor, ihtiyaç sahiplerine dağıtımını yapıyoruz. Adınıza özel olarak hazırladığımız, Vekaletinizin okunduğu Kurban Kesim Videonuzu en kısa sürede sizlere ulaştırıyoruz.

Adak kurban hazırlığı sırasında kurbanlık hayvan

Kurban Bayramı’nda Adak Kesilir mi?

Bir şarta bağlı olarak Kurban Kesmeyi Adayan kişi, şartın gerçekleşmesi hâlinde Adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan Adaklar ise herhangi bir vakitte yerine getirilebilir. Ancak uygun olanı, ilk fırsatta yerine getirilmesidir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/735-738; 6/332-332 Kâsânî, Bedâi‘5/93-94).

Eğer Udhiyye yani Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi gereken Kurban adanmışsa bunun kurban bayramı günlerinde kesilmesi; Hedy yani Harem Bölgesinde kesilecek bir Kurban Adanmışsa bunun da Harem Bölgesinde kesilmesi gerekir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/333)

Bunların dışındaki Adak Kurbanlarının herhangi bir yer ve zamanda kesilmesi caizdir. Dolayısıyla Adak Kurbanlarının mutlaka Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi şart değildir.

Bununla birlikte ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin ibadet niyeti taşıması gerekir. Fakat bu niyetin aynı tür kurban için olması şart değildir. Buna göre ortaklardan bir kısmı Udhiyye yani Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi gereken Kurban, diğer bir kısmı ise Adak, Akîka, Şükür veya Sadaka Kurbanı niyetiyle bir büyükbaş hayvana hissedar olarak katılabilirler.

Yani Kurban Bayramında kesilen Büyükbaş Kurbanın hisselerine Adak, Akika, Şükür veya Sadaka Kurbanı gibi Kurbanlar da eklenip kesilebilir.

Adak Kurbanının Etinden Kimler Yiyebilir?

Adak adayan kişinin, adağını yerine getirmek için keseceği Adak Kurbanının etinden, Adak adayanın kendisi ile eşi, usûl ve fürûu (anne, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi bunların dışında kalan dinen zengin olanlar da yiyemez. (Zeylaî, Tebyîn, 6/8; Bilmen, İlmihal, 304-305)

Eğer kendisi veya yukarıda zikredilen kişilerden birisi, Adak Kurbanının etinden yiyecek olursa, yenilen etin bedelinin tasadduk edilmesi yani Sadaka olarak fakirlere dağıtılması gerekir. (İbn Nüceym, el-Bahr, 8/199-203)

Adak kurban hazırlığı sırasında kurbanlık hayvan

Nasıl Adak Kurbanı Bağışında Bulunabilirim?

Beyazgül Derneğimizin merkezine gelerek, hem Vekaletinizi verebilir hem de Vacip, Adak, Akika, Şükür Veya Sadaka Kurbanı bağışınızı yapabilirsiniz.

Veya

Online bağış sistemimizi kullanarak internet üzerinden bağış yapabilirsiniz.

Ya da

Bağışınızı, sitemizde yer alan banka hesap numaralarımıza, iletişim bilgilerinizi (ad – soyad ve telefon numarası) ile kurban açıklamanızı yazarak havale/EFT ile gönderebilirsiniz.

(0212) 557 05 71 numaralı çağrı merkezimize ulaşarak kurban bağışınızı yapabilirsiniz.


Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim