Cami ve mescit ismi verilen yapıların en önemli görevi Müslümanların ibadet yapmalarını kolaylaştırmasıdır. Temiz mekânlar olan cami ve mescitler namazın taharet koşullarına uygun olarak kılınmasını sağlarlar. Namaz kılmanın yanı sıra cemaatler bir araya geldiği için camilerde sosyal sorunlara çözüm aranabilir. Cemaatle yapılan konuşmalarda hastalara veya felakete uğrayanlara nasıl yardım yapılabileceği yönünde fikir alışverişi yapılabilir.
Cami ve mescitler namaz kılmanın yanı sıra İslam’ın en doğru şekilde öğrenilmesinin sağlandığı yerler arasında bulunur. Bu nedenle Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hicret ettiği dönemde Müslümanların bir araya gelmesi ve İslam’ı öğrenebilmeleri için mescit inşa etmiştir.
Kur’an-ı Kerim ve hadislerde de mescit ve camilerin önemine dair bilgiler vardır. “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazını kılan, zekâtını veren ve yalnız Allah’tan korkup çekinen kimseler imar edebilirler.” (Tevbe Suresi 18.ayet) ayeti mescit yapımının önemini vurgular. Ayrıca mescitlerle ilgili "Kim Allah’ın rızasını talep ederek bir mescit inşa ederse, Allah ona cennette bir ev inşa eder.” şeklinde Buhari rivayeti vardır.
Cami ve mescit projesi yaşadıkları bölgelerde cami veya mescit bulunmayan kişilerin ibadetlerini yerine getirmeleri için cami ya da mescit yapılmasını sağlayan bir projedir. Beyazgül Derneği sayesinde hayata geçirilen bu projeyle insanların ibadetlerini en iyi şartlar altında yapmaları sağlanır. Yapılan bu dini mekânlar sayesinde namazlarını kılan insanlar aynı zamanda bir araya gelme imkânı elde ederler.
Cami ve mescit projesinin hayata geçmesi için yardımda bulunmak isteyen vatandaşların yaptığı cüzi miktardaki katkılar can suyu olur. Yapılan katkıların bir araya getirilmesiyle kısa sürede caminin ya da mescidin yapımı tamamlanır. Projeye yapılan katkılar sayesinde kaliteli malzemeler ve deneyimli ustalar bulunarak sağlam yapıların yapılması sağlanır.
Cami Müslümanların ibadetlerini yapmalarını sağlayan mekândır.
Bu mekânda ibadetin yapılmasını kolaylaştıracak bölümler ve eşyalar bulunur.
Minare
Mihrap
Vaaz kürsüsü
Minber
Şadırvan
Musalla taşı
Kadınlar mahfili
Avlu
Gasil hane
Tuvalet
Cami ve mescit projesine katılarak insanların yeni ibadet mekânlarına sahip olmalarına yardım etmek isteyenler iki farklı katkı yöntemini kullanabilirler. Bunlar bireysel katkı ve havuz katkı yöntemidir.
Bireysel katkı yönteminde kişiler mescit ya da caminin yapılabilmesi için gerekli masrafı kendileri ödeyebilirler. Bu sayede Beyazgül Derneği ekiplerinin belirlemiş olduğu acil ihtiyaçlı ülke veya bölgede kendi adlarına mekânların yapılmasını sağlayabilirler.
Mescit ve cami projesi için kullanılabilecek ikinci katkı yöntemi ise havuz katkısıdır. Bu yöntemde projede bir tuğla veya malzeme katkısı olmak isteyenler belirli miktarda bağış yaparlar. Farklı bireylerin yaptıkları cüzi miktardaki bağışlar bir araya getirilir ve projenin yapılması için gerekli tutara ulaşıldığında cami ya da mescidin yapımına başlanır. Bu bağışlar sadece ibadet mekânının yapılması için kullanılır ve farklı amaçlara hizmet etmez.
Beyazgül Derneği ve bağışçıların katkılarıyla yapılan ibadethanelerin açılış görüntüleri çekilir. Bu görüntüler bağış sahiplerine gönderilir ve yaptıkları bağışlardan nasıl cami veya medrese ortaya çıktığı kendilerine gösterilmiş olur.
Cep telefonlarına gönderilen görüntüleri izleyen kişiler yöre halkının mutluluğunu görerek nasıl bir iyiliğe vesile olduklarını anlayabilirler. Ayrıca kendilerine gönderilen açılış ve inşa görüntüleri bağışçılara hatıra olarak kalmış olur.