Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı'nda mazlum coğrafya Afrika’dayız. Vacip kurban bağışı emanetlerinizi bu sene de ihtiyaç sahibi ailelere, yoksul ve kimsesizlere ulaştırıyoruz.
“Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilâhınız bir tek ilâhtır. Şu hâlde yalnız O’na teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele!”
Hac Sûresi (22) 34. Ayet
Vacip kurban Müslümanların Kurban Bayramı’nda kestikleri kurbana verilen isimdir. Kurban kesmenin mali durumu yerinde olan kişiye vacip olması bayramda kesilen kurbanın vacip kurban olarak anılmasını sağlamıştır. Kişiler kendilerine vacip kılınmış olan bu kurbanı Kurban Bayramı’nın üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesebilirler.
Kurban kesmek mali bir ibadettir. Hicretin 2. senesi Zilhicce ayında vacip olmuştur. Hanefi mezhebine göre kurban kesmenin hükmü vaciptir. Şafii ve Maliki mezheplerine göre Sünnet-i Müekkede’dir. Hanbeli mezhebine göre ise sünnettir.
Bir kişinin Kurban Bayramı'nda kurban kesmek ile yükümlü olması için bazı şartlar vardır:
Hanefi mezhebine göre bu şartları taşıyan herkese kurban kesmek vaciptir. Kurban kesmeyi vacip kılan nisap ölçüsü, zekât ve fıtır sadakasındaki ölçü ile aynıdır. Yani asli ihtiyaçlar ve borçlar dışında (80-96 gr arası) altın ya da o değerde mal veya paradır.
Vacip kurbanın kesilme zamanı Kurban Bayramı’dır. Kurban Bayramı, hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. günü itibariyle başlar. Bayram dört gün sürer (Zilhicce 10-13). Ancak vacip kurban, bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesilebileceğinden, kesim süresi Zilhicce 10, 11 ve 12. günleridir.
Vacip kurban, kurban kesme ibadetini yerine getirmek amacıyla kesilir. Aynı zamanda Allah’ın emrini yerine getirerek Allah rızasını kazanmak için kesilir. Kurban, kesen kişinin vücudu ve ruhuna bedel olması için de kesilir.
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı sonrası, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vaktinden itibaren başlar.
Kurban; Müslümanlar arasındaki kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu diri tutar. Kurban sayesinde zengin ile fakir arasındaki sevgi ve muhabbet artar. Aynı zamanda kurban kesen kişi günahlarından temizlenir ve Allah rızasını kazanır.
Kurban edilen hayvanın eti genellikle üçe ayrılır:
Beyazgül Derneği olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Afrika’da, kurban organizasyonumuzu gerçekleştiriyoruz. Kesimler veteriner hekim eşliğinde İslami usullere uygun şekilde yapılarak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Vacip kurban bağışı, Kurban Bayramı'nda zengin Müslümanların yerine getirmesi gereken vacip kurban ibadetini, kurbanlık hayvanı bizzat kesmek yerine bedelini bağışlayarak başkaları aracılığıyla yerine getirme şeklidir. Bu bağış sayesinde, kurban kesimi belirlenen bölgelerde gerçekleştirilir ve elde edilen etler öncelikle ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılır. Vacip kurban bağışı, hem dini bir yükümlülüğün kolayca yerine getirilmesini sağlar hem de toplumsal dayanışmayı artırarak bayramın bereketini daha geniş kitlelere yayar. Kurbanınızı bağışlayarak, pek çok insanın bayram sevincine ortak olabilirsiniz.
Kurban kesmesi vacip olan kişilerin, kesimi başkasına yaptırmaları için verdikleri izne vacip kurban vekâleti denir. Vekâlet telefon, internet veya yazılı olarak verilebilir.
Kurban organizasyonlarımız, mazlum coğrafyalara umudu taşımak amacıyla yürütülmektedir. Açlık ve yetersiz beslenme en çok çocukları etkilemektedir. Afrika’daki milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiğini unutmamalıyız.